Vasili POVZUN (1919-2011)

Rector: 1953-1960 – Conservatorul de Stat

Născut pe 22 februarie 1919 în satul Tritelniki, regiunea Khmelnitsky din Ucraina. În anul 1935, la vârsta de 16 ani a venit la Odesa și a intrat la Colegiul de Muzică, la clasa de clarinet a lui Aloysius Moravik. Imediat a dat dovadă de un veritabil talent muzical, de o perseverență și creativitate extraordinară, grație cărora, după trei ani de studii, fără examene a fost admis la Conservator. În anii de studenție a participat activ la diferite concursuri, a cântat în orchestra studențească cu care a avut numeroase turnee prin toată Ucraina. Războiul i-a întrerupt studiile și, fiind student în anul IV, Vasili Povzun, la fel ca mulți dintre colegii săi, a mers pe front. De la începutul războiului a fost cadet la cursurile de ofițeri, apoi a fost solist și dirijor al Fanfarei Exemplare a frontului din Stalingrad, apoi al celui de-al 4-lea front ucrainean. În aceste condiții s-a manifestat versatilitatea darului lui Vasili Povzun: clarinetist, dirijor, autor de orchestrații și aranjamente pentru  fanfară. După demobilizare, fiind decorat cu 4 ordine și 18 medalii, Vasili Povzun și-a finalizat studiile la Conservatorul de la Chișinău (1946) în clasa lui Grigori Gershfeld făcând parte din prima promoție a Conservatorului, apoi tot aici și-a început activitatea în calitate de profesor și solist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Moldovenești. În anul 1951 este numit prorector, iar din 1953 până în 1960 exercită funcția de rector al Conservatorului de Stat din Chișinău. Sub conducerea lui V. Povzun instituția a primit numele lui Gavriil Musicescu (1957), este înființată catedra Măiestria actorului (1958), astfel fiind începută pregătirea cadrelor profesioniste în domeniul artei teatrale din țara noastră, studenții talentați au posibilitate să învețe conform unui plan individual, iar practica concertistică a profesorilor de la catedrele interpretative este echivalată în număr de ore și remunerare cu activitatea de cercetare științifică.

În 1961 V. Povzun a fost invitat în calitate de prorector la Conservatorul de Stat din Odesa, iar din 1962 până în 1968 a fost rectorul acestei instituții. Ulterior a predat clarinetul și ansamblul cameral.

Rectorul V. Povzun a avut o reputație ireproșabilă de muzician excelent și de profesor remarcabil care a pregătit specialiști de înaltă clasă, printre ei fiind numeroși laureați ai diferitor concursuri, a fost autorul unor aranjamente pentru ansambluri de cameră și a unor lucrări științifice și metodologice originale. Printre discipolii lui V. Povzun se numără mulți artiști și profesori, care au activat în diferite țări ale lumii: N. Șevciuk, A. Moskalkov, Y. Stulov, Y. Gayats, D. Rudko,  V. Tomașciuk – Artist Emerit din Ucraina solist al Orchestrei Simfonice Naționale din Odesa, conferențiar al catedrei de Ansamblu Cameral al Academiei de Muzică din Odesa, V. Golyak – laureat al concursurilor naționale, solist al Teatrului Național de Operă și Balet (Kiev); E. Verbețchi – Artist al Poporului din Republica Moldova, profesor al Academiei de Muzică din Moldova, șef al catedrei Instrumente aerofone și de percuție (1970-2007); T. Șevcenko – profesor, șef al catedrei Pian special (2006-2012) la Academia Națională de Muzică din Odesa, ș.a.

V. Povzun a fost deținător al titlului de Lucrător Emerit în domeniul Artelor din Ucraina și Doctor Honoris Causa al AMTAP. S-a stins din viață pe 11 august 2011 la Odesa având onorabila vârstă de 92 de ani.