Alexandr SUSLOV (1928-2001)

Rector al Institutului de Stat al Artelor G.Musicescu în perioada anilor 1964-1986

Între 1948 și1952 și-a făcut studiile la Institutul de Stat de Teatru A. N. Ostrovsky din Leningrad în atelierul lui Jan Fried împreună cu un grup recrutat din Moldova alături de cunoscuții actori moldoveni de teatru și film Valeriu Cupcea, Petru Baracchi, Vadim Vilsky, Gheorghe Hasso și alții.

În perioada anilor 1952-1953 activează în calitate de inspector principal al Departamentului de Arte în cadrul Ministerului Culturii și concomitent – profesor de estetică la Conservatorul de Stat din Moldova.

Pe parcursul anilor 1953-1956 își face studiile postuniversitare la Departamentul de Filosofie al Institutului de Cinematografie din Moscova (GITIS), obținând titlul de doctor (candidat) în filosofie.

În perioada 1957-1963 este conferențiar și șef de catedră la Conservatorul de Stat din Moldova G. Musicescu, iar în 1963 este numit ministru adjunct al culturii.

După reorganizarea Conservatorului din Chișinău în Institutului de Stat al Artelor G. Musicescu (1964) este numit rector al acestuia, funcție ce o deține până în anul 1986. În 1981 i se acordă titlul științifico-didactic de profesor. 

La începutul anilor 1980 sub conducerea lui A. Suslov la Institutul de Stat al Artelor se deschid noi specialităţi în domeniul teatrului (Coregrafie, Teatrologie) și artelor vizuale (Pictură, Grafică, Ceramică), iar în anul 1984 este formată facultatea Arte Plastice. Printre absolvenții Institutului de Arte condus de A.Suslov se numără circa 4000 de specialiști care activează în toate colectivele artistice din republică, în școlile de muzică și artă, în redacțiile muzicale și artistice ale companiei Teleradio. Printre ei sunt și soliștii Teatrului Mare Iurie Stadnic și Natalia Udalova, profesorul Conservatorului P.I.Ceaikovski din Moscova Alexandru Bondureanski, vedeta muzicii ușoare Sofia Rotaru, laureata concursului P. Ceaikovski Svetlana Strezeva, maeștrii Mihai Muntean, Ion Josan, Serghei Covalenco, Simion Duja, Vasile Crăciun și mulți alții.

În perioada anilor 1986-1990  este șef al Departamentului interuniversitar de etică și estetică de la Universitatea de Stat din Chișinău, din 1991 activând aici în calitate de profesor.

În 1997 revine la Academia de Muzică G.Musicescu. S-a stins din viață pe 30 noiembrie 2001.

Pentru rezultatele notorii obținute în calitate de rector i se acordă titlul de Lucrător Emerit al Școlii Superioare și trei ordine Insigna de onoare. Este autor de lucrări științifice în domeniul esteticii și istoriei teatrului din Basarabia.